Haber

Türkiye’ye Kaçtı: Suriyeli Mülteci Belediye Başkanı Oldu!

29 yaşındaki Suriyeli mülteci Ryyan Alshebl, Almanya’nın güneybatısındaki Ostelsheim kasabasının belediye başkanı seçildi. New York Times’a yaşadıklarını anlattı. Detaylar içeriğimizde…?

Not:İçerikte kullanılan bazı görseller temsilidir.

Kaynak:Bağımsız

Almanya’nın güneybatısındaki yaklaşık 2 bin 500 nüfuslu Ostelsheim kasabasının belediye başkanı geçen ay Suriyeli bir mülteci seçildi.

29 yaşındaki Ryyan Alshebl, 2015 yılında Suriye’deki memleketi Suwaida’dan kaçtı. Ülkesinde finans ve bankacılık yönetimi okumaya başladı ancak savaş başladıktan sonra bu eğitimi bıraktı.

Almanya’nın Ostelsheim kasabasında belediye başkanı seçilen Alshebl, bunu nasıl başardığını önceki gün New York Times’ta yayınlanan bir röportajda detaylı bir şekilde anlattı.

Independent Türkçe’nin haberine göre; 2015 yılında ülkesine askere çağrıldığında örnek bir durumda olan birçok insanla birlikte ülkesini terk etti.

Arkadaşı Ghaith Akel ile Türkiye’ye kaçan siyasetçi, tren ve otobüse binerek yaya olarak Almanya’ya ulaştı.

Daha sonra Ostelsheim yakınlarındaki Althengstett’e gitti. Alshebl, bu bölgede birçok kişinin fabrikalarda çalıştığını veya tarımla uğraştığını söylüyor.

Ayrıca bölgede ‘beyaz Almanların’ çoğunlukta olduğunu ve onlara ulaşmak için birçok engelden geçmek zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Mültecilerin Almanca öğrenerek fırın ve kasaplarda çalıştıklarının ancak bunun bir ‘entegrasyon’ olmadığının da altını çiziyor.

“Yeni veya garip olan her şeyi endişe verici buluyorlar. ‘Sarışın değil, Svabyaca konuşmuyor’ diyorlar.”

29 yaşındaki Suriyeli siyasetçi, arkadaşlarıyla yerel topluluklara katıldığını ve bir çılgınlık merkezinde isteyerek çalıştıklarını ve kendilerini bu şekilde halka kabul ettirdiklerini söylüyor.

Alshebl bu bağlamda siyasetle de ilgilenmeye başladığını dile getirdi. Kamu yönetimi ile ilgili bir programa kaydolur ve Althengstett Belediyesi’nde staj yapmaya başlar.

Onu işe alan kişi Althengstett Belediye Başkanı Clemens Götz. Ayrıca Götz, onu seçimlere katılmaya teşvik eden kişiydi.

Bölge sakinleri ile güçlü bir bağı olduğunu belirten Alshebl, Alman kültüründe yer alan yemekleri de beğendiğini ifade ediyor.

Bölgede ikamet eden Ulrich Gellar adlı emekli kendisi hakkında, ‘O da bizimle bira içiyor. “Bunun gibi küçük şeyler büyük etki yaratır” diyor.

Seçim kampanyası boyunca tüm evleri tek tek ziyaret eden siyasetçi, 1 Mayıs’ta baharın gelişinin kutlandığı şenlikte, kreşteki annelerin sorunlarını, huzurevindeki yaşlıların şikayetlerini dinledi.

Ancak bazı kesimlerden tepkiyle de karşılaştı. Sosyal medya kullanıcıları, ‘Mültecilere nasıl oy vereceksiniz?’ Ayrıca şeriat kanununu uygulayacağını savundu.

Ancak Almanya’ya geldikten 8 yıl sonra Belediye Başkanı olmayı başardı ve geçerli oyların yüzde 55.41’ini alarak Almanya’nın Ostelsheim kasabasında belediye başkanı seçildi.

Almanya’da vatandaşlık alabilmek için ülkede en az 8 yıl yaşamak gerekiyor ancak birçok Suriyeli, güçlü Almanca bilgisi ve topluma bağlılığı nedeniyle daha erken zamanda vatandaş olabiliyor.

Ayrıca Independent Türkçe’nin raporuna göre Suriyeli mültecilerin ortalama 6,5 ​​yılda Alman pasaportu aldıkları biliniyor.

Mart 2021 verilerine göre ülkede yaklaşık 800 bin Suriyeli yaşıyor.

Bu bilgiler, Suriyelileri Almanya’da Türkler ve Polonyalılardan sonra en büyük üçüncü yabancı topluluk haline getiriyor.

haber-agacoren.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu